Studijní materiály
Výukové materiály k předmětům jsou zapsaným studentům zasílány přes hromadný e-mail systémem IS / STAG. Vybrané studijní materiály jsou rovněž k dispozici na e-learning MOODLE.
- Skripta Kvalita vybraných zemědělských produktů [.pdf]
Témata kvalifikačních prací
Témata bakalářských a diplomových prací pro rok 2020/21
téma je možné uzpůsobit oboru studia, i typu závěrečné práce (BP vs. DP), většinu témat DP je možné zvolit i jako téma BP; u vybraných témat DP je možné pokračovat i následně v DSP
Ing. Jan Bedrníček, Ph.D.
Témata bakalářských prací
- Polyfenolické antioxidanty
- Využití rostlinných vedlejších produktů jako zdroj biologicky aktivních látek
- Využití polyfenolických antioxidantů v potravinářství
- Význam polyfenolů ve výživě člověka
- Problematika přírodních a syntetických antioxidantů
- Černý česnek – výroba, obsahové látky, účinky Event. jiné téma dle domluvy
Témata diplomových prací
- Analýza polyfenolických látek v cibulových odpadech
- Antioxidační vlastnosti různých druhů káv a kávových nápojů
- Fortifikace potrvin cibulovými odpady
- Extrakce a izolace polyfenolickýchantioxidantů z cibulových odpadů
- Senzorická analýza černého česneku Event. jiné téma dle domluvy
MVDr. Lucie Hasoňová, Ph.D.
Témata bakalářských prací
- Pracovníci v potravinářství jako rizikový faktor alimentárních infekcí
- Mikrobiální kontaminace prostředí potravinářských výrob
- Africký mor prasat – aktuální nákazová situace v EU zadáno
- Kontaminující látky v surovinách a potravinách Event. jiné téma dle domluvy
Témata diplomových prací
- Probiotické mléčné výrobky zadáno
- Hygiena chladírenských zařízení zadáno
- Hodnocení výsledků kontrol mikrobiologických požadavků vybraných surovin/potravin
- Vybrané faktory ovlivňující přítomnost reziduí inhibičních látek v mléce Event. jiné téma dle domluvy
Ing. Dana Jirotková, Ph.D.
Témata bakalářských prací
- Jakostní parametry masa kuřat v tržní síti
- Problematika dlouhodobého zrání hovězího masa
- Použití jedlých a léčivých hub v potravinářství – rešeršní práce
- Senzorické hodnocení bezlepkových pekařských výrobků s inovovanou recepturou
- Využití vlastností vybrané složky pro výrobu bezlepkového pečiva
- Zpracování plodin z volné přírody – rešeršní práce
- Suroviny pro výrobu bezlepkového pečiva Event. jiné téma dle domluvy
Témata diplomových prací
- Hodnocení kvalitativních znaků masa v průběhu skladování
- Hodnocení kvalitativních znaků masa u vybraných způsobů chovu
- Hodnocení kvality bezlepkových potravin se zaměřením na bezlepkové pečivo
- Kvalita masa zvěře z farmových chovů
- Hodnocení a zpracování plodin z volné přírody (vybraná komodita)
- Použití jedlých a léčivých hub v potravinářství
- Vývoj fortifikovaného bezlepkového pekařského výrobku směsí léčivých hub Event. jiné téma dle domluvy
Dr. Ing. Jaromír Kadlec
Témata bakalářských prací
- Význam a potravinové zdroje konjugované kyseliny linolové ve výživě člověka
- Zdravotně preventivní význam ß glukanů ve výživě člověka
- Mořské a sladkovodní řasy ve výživě člověka
- Alergické reakce na mléčné bílkoviny u dětí a dospělých
- Význam karotenoidů ve výživě člověka
Témata diplomových prací
- Sledování obsahu kyseliny listové ve výživě vysokoškolských studentů
- Sledování obsahu vitamínu A ve výživě vysokoškolských studentů
- Srovnání stravovacích návyků žáků základní školy v malé obci do tisíce obyvatel a ve velkém městě
- Posouzení jídelních lístků na vybrané základní škole z hlediska pestrosti stravování a dodržování spotřebního koše
- Mléko a mléčné výrobky ve stravování u vysokoškolských studentů
- Příprava receptury pekařského výrobku obohaceného o vybrané pokrutiny a posouzení jeho senzorické hodnoty
doc. Ing. Eva Samková, Ph.D.
Témata bakalářských prací
- Problematika mléčných a smetanových mražených krémů
- Problematika falšování mléčných výrobků
- Problematika falšování mléka a mléčných výrobků
- Zastoupení vápníku ve vybraných mléčných výrobcích
- Využití bakterií mléčného kysání při produkci vybraných potravinářských výrobků
- Využití bílkovinných mléčných výrobků v potravinářské výrobě
- Využití rostlinných antioxidantů v mléčných výrobcích
- Využívání aditivních látek v mléčných výrobcích
- Využití membránových procesů v mlékárenství
- Rozdíly kontinuálních a vsádkových provozů v potravinářských výrobách Event. jiné téma dle domluvy
Témata diplomových prací
- Senzorické hodnocení mražených smetanových krémů
- Senzorická jakost vybraných mléčných produktů v závislosti na způsobu skladování
- Preference mléka a mléčných produktů u vybraných skupin obyvatelstva
- Faktory ovlivňující kvalitu mléka v prvovýrobě
- Faktory ovlivňující výskyt reziduí inhibičních látek v syrovém mléce
- Posouzení vhodnosti metod stanovení reziduí inhibičních látek v syrovém mléce
- Význam vybraných faktorů souvisejících s odlišným vylučováním antibiotik v kravském mléce
- Vliv přídavku rostlinných antioxidantů na vybrané vlastnosti kysaných mléčných výrobků
- Posouzení vlastností vybraných mléčných výrobků v závislosti na původu
- Vybrané faktory ovlivňující profil mastných kyselin mléčného tuku skotu/koz Event. jiné téma dle domluvy
Ing. Pavel Smetana, Ph.D.
Témata bakalářských a diplomových prací
- Porovnání složení potravinářského výrobku od různých výrobců v tržní síti ČR (zbožíznalství).
- Stanovení hodnot kvalitativních ukazatelů slepičích vajec z různých typů chovu.
- Vliv obsahu základních složek na cenu masných výrobků v tržní síti České republiky.
- Sledování změn vybraných parametrů piv z tržní sítě.
- Sledování změn vybraných parametrů piv z minipivovaru v průběhu zrání a skladování.
- Sledování změn vybraných kvalitativních ukazatelů medu v závislosti na různých způsobech výživy včelstva.
- Obsah základních složek ve výsekovém mase v tržní síti.
- Obsah základních složek v masných výrobcích v tržní síti.
FRVŠ – projekt č. 420/2013
Projekt umožnil modernizovat vybavení laboratoře pro praktickou výuku celé řady předmětů souvisejících s kvalitou a zdravotní nezávadností produktů rostlinného a živočišného původu na úroveň v současnosti používaných profesionálních přístrojů a zařízení. Modernizace zahrnovala nákup 3 přístrojů:
• Komora klimatická HPP 750 s chladicí jednotkou Peltier firmy Memmert umožňuje pomocí přesné temperace vzorků simulaci rozdílných podmínek při zrání a skladování rostlinných a živočišných produktů
• Extraktor DIONEX ASE 150 firmy Thermo Scientific umožňuje extrakci pevných i polotuhých materiálů potřebnou pro přípravu vzorků
• Kapalinový chromatograf DIONEX UltiMate 3000 s UV-VIS detektorem od firmy Thermo Scientific je určen pro náročnější analýzy v kontrole surovin a potravin, s možností separace a identifikace vybraných složek
Analytická přístrojová technika je vhodná pro ověření vybraných charakteristik rozhodujících o změnách v průběhu zrání a skladování. Tyto charakteristiky často rozhodují o jakosti a zdravotní nezávadnosti zemědělských produktů a potravin z nich vyráběných.
Modernizace laboratoře pomáhá prohloubit a zefektivnit odbornou přípravu studentů. Získání komplexních teoretických a praktických znalostí příslušné přístrojové techniky a laboratorních postupů povede k dosažení odpovídající úrovně vzdělání studentů a jejich uplatnění v oborech, kde se tyto znalosti vyžadují, jako je např. skladování, hodnocení jakosti, technologie zpracování a konzervace potravin a surovin živočišného a rostlinného původu.
Zjednodušené návody
– návod pro klimatickou komoru HPP 750, extraktor DIONEX ASE 150 a kapalinový chromatograf DIONEX UltiMate 3000
Metodiky
– zkrácené metodiky se budou nadále doplňovat
Instruktážní videa (doporučený program pro otevření souboru: Windows Media Player)